Stadsentree Düsseldorf

Radicale herdefinitie van het stations­gebouw en de omgeving

Het station in Düsseldorf zorgt voor de verbinding van de stad met andere steden, tegelijkertijd is het een obstakel in het eigen stedelijke weefsel. Routes worden s’avonds afgesloten en alternatieven zijn niet uitnodigend. De huidige connectie van het station met de stad remt de potentie van het gebied als volwaardig stadsdeel. Dit voorstel zet in op het stationsgebied als levendig onderdeel van de stad, een nieuw centrumgebied dat kan concurreren met de Altstadt.

Om dit te bereiken wordt de huidige blokkade ingezet als verbinding. Straten worden doorgetrokken tot in het station zelf. De ontstane kavels worden ingevuld met individuele bouwblokken, die ruimte bieden aan o.a. wonen, werken, educatie en ontspanning.

Hierdoor ontstaat een verdichting van de wijk, waardoor extra draagvlak wordt gecreëerd voor de reeds bestaande voorzieningen. Ter plaatse van het nieuwe station worden de vervoersstromen gescheiden en wordt de snelheid verlaagd, dit mede door de toepassing van plinten, voorzien van veel detail, en klinkers als bestrating. Deze klinkers worden in een patroon gelegd en zijn referentie naar de bestrating in de Altstadt.

Het bovenliggende spoor wordt in twee delen gesplitst en opgenomen in de bouwblokken. Hierdoor ontstaat tussen de twee spoordelen ruimte voor een stedelijk plein: een ontmoetingsplek met een prachtige tuin. Een conventioneel centraal station transformeert zo tot een bijzonder knooppunt in het weefsel van de stad.

Een maquette van Stadsentree Düsseldorf
Impressie van de entree van het station van Stadsentree Düsseldorf

“Met dit project durft Patina Architecten het aan een radicale herdefinitie van een klassieke stedenbouwkundige en architectonische typologie – het stationsgebouw en de stationsomgeving – aan de orde te stellen.”

– Commentaar van de jury

Een plattegrond van de bestaande situatie van Stadsentree Düsseldorf
Een plattegrond van de nieuw situatie van Stadsentree Düsseldorf
Impressie van het binnenplein van Stadsentree Düsseldorf
De stationshal van Stadsentree Düsseldorf

Locatie

Düsseldorf, Duitsland

Opdrachtgever

Rotterdamse Academie van Bouwkunst

Jaar

2017

Waardering

Iktinosprijs

Gepubliceerd

De Architect 7/9/2017

Laten we samen uw wensen in kaart brengen
+31 (0) 6 29 25 86 37
info@patinaarchitecten.com